sâmbătă, 6 octombrie 2012

celalalt...jucarii pentru baietii mari

Dragilor, de cand a inceput primavara sa arunce cu polen si UV-uri, parca ne-am mai dezmortit. Au inceput tot felul de activitati sa apara la orizont, tot feluri de festivaluri, de parade, de targuri si alte alea... In fiecare weekend se intampla cate ceva... Nu neaparat si pentru noi, dar simplul fapt ca poti sa faci si altceva decat sa stai in casa ferit de ploaie si de vant e un gand placut.

Asadar, saptamana trecuta, in weekend, din intamplare, am aflat ca se organizeaza o parada de masini clasice, cea mai mare ca amploare si ca numar de participanti dn toata Australia. Fiind cu chestii motorizate, si vremea nici prea buna, dar nici rea, si cum altceva mai bun de facut nu aveam...hop si noi, calare pe Ford-ul magic, printre masini si motociclete de acum 100 de ani, am pornit spre un oras de langa Adelaide, situat cam la 50 de km, de-i zice Birdwood.

In acest orasel exista, functioneaza si prospera, Muzeul National al Autovehiculelor din Australia de Sud. National Motor Museum

In fiecare an cu numar par (2008, 2010, 2012, 2014...) se organizeaza aceasta parada, care se numeste "Bay to Birdwood Run". Conditiile de participare sunt destul de numeroase, dar singura care conteaza, pentru noi si voi, este ca toate autovehiculele care participa trebuie sa fie fabricate PANA IN 1956!

Primul lucru izbitor a fost ca pe dealuri, un drum cu limita de 80Km/h, dar unde nu poti sa rulezi cu viteza aia ca te cam dai de-a dura peste viile oamenilor, masinile alea vechi mergeau la fel de bine si repede ca noi, cu masina moderna... Nu va pot descrie ce sunete frumoase scot acele motoare...Cum nu va pot descrie ce forme frumoase si ce atentie la detalii se regasesc in acele masinarii de pe vremea cand era bunica fata...dar va pot arata cateva poze!

Pana la poze, doua ganduri...am fost fascinati de cum a fost organizata toata povestea. Parada a inceput de pe malul marii si a traversat orasul, urcand in dealuri printre vii si ferme, pana in oraselul cu pricina unde este muzeul...Acolo, pe pajistile tunse si ingradite, organizatorii primeau praticipantii si-i asezau pe caprarii, cu scena de concert (unde a cantat non-stop o formatie de muzica cu un repertoriu din anii 1900-1950) , corturi cu mancare, bauturi si dulciuri...

Tot drumul prin oras si printre dealuri era supravegheat de politie, discret, iar pe anumite portiuni fusese trensformat in sens unic pentru siguranta traficului. Oamenii stateau pe marginea soselei, pe scaune pliante, cu lada frigorifica sau termosul si aparatul foto. Tota lumea facea cu mana la toata lumea si aplaudau...tot drumul... Era deosebit... Plus ca la un moment dar ne-am trezit si noi facand cu mana la spectatorii de pe margine, de parca eram si noi participanti, calatori mandri in masina de epoca...cel putin am iscat cateva zambete sanatoase, noi fiind cu o masina moderna (deloc deosebita) printre bijuteriile de epoca! (doar pentru curiosi, am avut voie - oricine avea voie - sa isi conduca masina in cadrul paradei, atata timp cat nu incomadai desfasurarea paradei)...dar gata cu vorbele...hai la poze! Vizionare placuta!



















...dupa cum probabil observati din pozele de mai sus, participantii la parada s-au si costumat conform anului de cand era masina fabricata...o minunatie!
O mentiune: nici o masina sau motocicleta nu era imbunatatita...totul original din fabrica!

Evident, ca nici noi nu puteam lipsi din poze, dar le-am pastrat pentru sfarsit ;-)









Va imbratisam cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu